Write About ”Write About”

Write About Love

”Write About Love” är Belle and Sebastians sjunde studioalbum och deras hittills sämsta. Kanske inte helt oväntat, inte många band kan fortsätta hålla samma höga kvalitet efter 15 år tillsammans. Men föregående ”The Life Pursuit” verkade som en nytändning efter formsvackan med ”Dear Catastrope Waitress” och soundtracket till Storytelling. Den hade ett par riktiga bottennapp, men också några av 00-talets allra bästa poplåtar (”Another Sunny Day” och ”To Be Myself Completely”), och den underbart sorgliga ”Dress Up in You”.

Några såna toppar kommer bandet inte ens i närheten av på ”Write About Love”. Materialet pendlar mellan medelmåttighet och rena gäspningar. Låt vara att det bara är på en låt, Norah Jones medverkan säger ändå det mesta. Det kan verka som ett märkligt val av gäst innan man hört skivan, men precis som hennes egen musik låter det kompetent, moget och högst opersonligt. Inte ens den pålitlige Stevie Jackson, gitarristen som brukar bidra med en fantastisk låt per skiva (tänk George Harrison), har något vettigt att komma med. Hans ”I’m Not Living in the Real World” känns bara flamsig. Enda gången den sedvanliga B&S-värmen glimtar förbi är på ”Ghost of Rock School”, mest tack vare Mick Cookes alltid lika vemodiga trumpet. På ”If You’re Feeling Sinister”, bandets allra finaste stund, var den förmodligen det enskilt viktigaste instrumentet. Tillsammans med stråkar och blockflöjter var den kryddan som gjorde bandets på en gång naiva och sofistikerade sound. Men lyssna på ”Read the Blessed Pages” – flöjterna är tonsäkra och proffsigt inspelade, och det låter mest bara frikyrkligt.

Alla stjärnor dalar till slut, och någon gång ska det väl vara Belle and Sebastians tur också. Men jag vill gärna tro att detta bara är en ny formsvacka i deras redan ganska långa karriär. Kanske har det hårda arbetet med först ”The Life Pursuit” och sedan God Help the Girl (som ju i princip är samma band med nya sångerskor) tagit lite för hårt på deras kreativitet. Vi säger så, och lyssnar på ”Another Sunny Day” och ”Come Monday Night” en gång till.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Musik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s