Historieskrivning

Vad gör egentligen en klassiker? Inspirerad av Sara har jag plöjt lite filmhistoria de senaste veckorna. Men det här är inte en text om nyupptäckta favoriter, utan om besvikelser. De har tyvärr varit lite för många.

Då och då sammanställer diverse institut, tidningar och tidskrifter sina 100-bästa-listor. I bokhandeln finns tegelstenen 1001 filmer du måste se innan du dör. Och på nätet har vi monumentala databasen IMDB, med de 250 av användarna högst rankade filmerna.

Det märkliga är att samma filmer, oavsett kvalitet, dyker upp i flera av dessa listor. Första Alien är fantastisk, tidlös i sin minimalistiska spänning och värd alla sina lovord. Men uppföljaren, Aliens, är inget mer än en simpel pang-pang-rulle. Kanske någon klass bättre än andra 80-talare som Tequila Sunrise och Rambo II, men förtjänar den en plats i historien? Inte direkt. Ändå är den nummer 55 på IMDB och med i 1001 filmer.

Där finns också en del äldre verk som historien varit häpnadsväckande förlåtande mot, till exempel den konservativa, för att inte säga rent rasistiska, Borta med vinden och den gubbsjuka Det ljuva livet. Och så några förhållandevis nya filmer, som mest verkar uppmärksammas i brist på bättre. Kan någon, med handen på hjärtat, verkligen tycka att Gran Torino, Prestige, Braveheart och Avatar tillhör det bästa historien har att erbjuda?

Jag vet inte, men med på listorna är de lik förbannat. Det räcker med att en kritiker höjer något till skyarna, och att någon annan håller med, för att hyllningskörerna ska starta. Hollywood delar ut priser och utmärkelser (med Oscarn i spetsen), och producerar nya filmer som ständigt refererar till de gamla – säg den romantiska komedi där någon av huvudpersonerna inte sitter försjunken i någon gammal 40-talssnyftare (om ni inte vet vad jag menar, se Sömnlös i Seattle). När sedan ”vanliga människor” sätter betyg på IMDB blir omdömena ungefär desamma som proffstyckarnas. Och så rullar bollen vidare.

Vad jag skulle vilja se är en ny historieskrivning, där man slänger ut de dåliga och låter de bättre komma in. Och i väntan på detta ska jag snart skriva några rader om de så kallade klassiker jag sett den senaste månaden, och komplettera med alternativa filmer som bättre förtjänar att uppmärksammas.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Film

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s