Bubblegum Lemonade – Sophomore Release

Lawrence McCluskey kommer från Glasgow, har pottlugg och spelar 12-strängad Rickenbacker. Han gillar Jesus & Mary Chain, Velvet Underground och Ride. Mer än så behöver man inte veta om Bubblegum Lemonade, McCluskeys enmansband. Får något av det ovanstående ditt hjärta att slå lite snabbare är det här musik för dig.

2007 års debut-EP Ten Years Younger innehöll en kvartett klockrena treminuters poplåtar och den följdes av perfekta singeln ”Susan’s in the Sky”. Allt var upplagt för en ny stjärna på pophimlen, men tyvärr höll inte fullängdaren vad de första låtarna lovat. Det mesta lät som utfyllnad och den stora Bubblegum-hajpen uteblev.

Lyckligtvis är McCluskey inte typen som bryr sig om framgångar, eller bristen på dem. Han skriver den sortens musik han själv vill lyssna på, utan en tanke på vilken smak Pitchfork råkar tugga just nu. Nackdelen med det är förstås att många, inklusive mig, missade hans andra album Sophomore Release, som släpptes i november. Men vad spelar releasedatum för roll i det långa loppet? Jag snubblade över skivan häromdagen, och det är jag glad för.

Egentligen har det inte hänt så mycket sedan sist (enligt gammal skotsk tradition), McCluskey gör fortfarande passningar till gamla klassiker (förut var det ”Surfin’ USB”, nu är det ”We Could Send Emails”) och använder samma stämsång, samma gitarrslingor och ungefär samma ackord – men allt låter lite bättre. Melodierna är mer minnesvärda och produktionen mer genomarbetad. ”She’s Got a Gun” och ”We Could Send Emails” är förkrossande bra poplåtar som lätt kunde platsat på både Darklands och Nowhere.

Var Sophomore Release skulle hamnat på min Best of 2010-lista låter jag vara osagt, men om det är någon indikation så gillar jag den bättre än både genrekollegorna Beach Fossils och Glasgow-grannarna The Vaselines verk från samma år.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Musik

3 responses to “Bubblegum Lemonade – Sophomore Release

 1. Hej, det känns som att läsa min egen blogg när jag ser dina texter och dina ämnesval. Älskar film noir över allt annat och är en stor beundrare av bland andra Mark Kozelek. Exakt samma universum med andra ord. Kan du inte berätta kort vem du är?

  • G

   Hej! Kul att du gillar bloggen, och kul med likasinnade! Ska definitivt kolla din blogg lite närmare. Hur hittade du hit förresten? Alltid spännande att höra! 🙂

   Vet inte riktigt vad jag ska berätta om mig själv, vill väl helst låta texterna tala för sig själva. =)
   Borde kanske göra en liten ”om mig”-ruta dock, vet inte riktigt…

 2. Pingback: Just gimme indie Yuck! « have you forgotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s