You and Me Baby

Jag såg Blue Valentine på bio, en ömsom vacker och ömsom smärtsam historia om två personer som en gång älskat varandra, och kanske fortfarande gör det. Men nu har de nått den punkt då de knappt kan vistas i samma rum utan att reta gallfeber på varandra. I ett fåtal, men väl valda, tillbakablickar får vi se vilka personer de var innan de träffade varandra, och hur deras vägar sedan korsades och långsamt ändrade riktning. En kommentar från någon i publiken var att de fallit för varandra, och blivit tillsammans, av helt fel anledningar – som om kärleken var något man kunde styra. En annan person, två säten från mig, grät floder under eftertexterna. Och ytterligare några andra skrattade åt hur dumt de tyckte paret på den vita duken bar sig åt.

Oavsett vad man tycker om Michelle Williams och Ryan Goslings rollfigurer är det en omtumlande upplevelse att följa dem. Den så gott som okände regissören Derek Cianfrance har skapat en plågsamt ärlig film, som landar någonstans mellan Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap och Bruce Springsteens tragiska låt ”The River”.

Trots alla känslostormar kommer mitt starkaste intryck från filmen inte från någon av skådespelarna, eller publiken, utan det fantastiska lilla musikstycke som är ”You and Me”. En bedårande soulpopsång från tidigt 70-tal av ett okänt och bortglömt band som kallade sig Penny & the Quarters. Ingen vet egentligen något mer om dem än att de spelade in tre låtar in en studio i Ohio. Dessa gavs 2006 ut av Numero, ett skivbolag som specialiserat sig på den typen av tidigare okända inspelningar. Vi kan skatta oss lyckliga att Gosling kände till Numero, annars hade de flesta av oss aldrig fått höra Pennys ljuva kärleksförklaring sättas i toner. I större delen av filmens nutidsscener är Goslings och Williams karaktärer osams, men under den korta stund ”You and Me” spelas stannar allt, de glömmer bort att gnälla och dras med av musiken. Och det är lätt att förstå varför. ”You and Me” är himlen i två minuter och fyrtio sekunder.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Film, Musik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s