Dylan Top 20 at 70

Bob Dylan 1963

Precis som en hel drös andra Dylan-fans (eller Dylanologer, om de så vill kallas) firar jag den gamle hjältens 70-årsdag idag. Dagen till ära har också en topp 20-lista med hans allra bästa låtar satts ihop (inte heller så unikt, men).

Det är min helt personliga lista, och enda kriteriet för en låt att tas med är att den är fasansfullt bra. Dess inverkan på musikhistorien, eller lyrikhistorien, har alltså ingen betydelse. Många självutnämnda förstå-sig-påare brukar ju hävda att ”Tangled Up in Blue” är Minnesota-sonens starkaste stund på skiva, kanske för att den har en känsla av sammanfattning av vad som antagligen är pophistoriens mest intressanta karriär/liv/vad man nu vill kalla det. Och visst, det ligger ju något i det, men jag håller en låt som ”I Want You” betydligt högre, inte för att texten skulle kunna mäta sig med ”Tangled…”, utan bara för att den är så otroligt jävla bra. En snärtig liten trumvirvel och så drar den smittsamma melodin igång. ”The guilty undertaker sighs…”, tre minuter i pophimlen.

Samtidigt är den allra, allra bästa Dylan-låten över elva minuter lång. Det finns inte riktigt någon logik i det. Så återigen, det är bara tjugo fantastiska låtar. Någon gång kanske jag skriver en kommentar till var och en, men idag är det bara en trevlig liten lista:

 1. Sad Eyed Lady of the Lowlands
 2. I Want You
 3. Boots of Spanish Leather
 4. I’ll Keep It With Mine
 5. Like a Rolling Stone
 6. She’s Your Lover Now
 7. Desolation Row
 8. Positively 4th Street
 9. Tomorrow is a Long Time
 10. Chimes of Freedom
 11. Queen Jane Approximately
 12. Mr. Tambourine Man
 13. One of Us Must Know (Sooner or Later)
 14. Love Minus Zero/No Limit
 15. Is Your Love in Vain?
 16. Don’t Think Twice, It’s Alright
 17. Lay Down Your Weary Tune
 18. Lay Lady Lay
 19. Visions of Johanna
 20. Tangled Up in Blue
Bob Dylan & Sara Lowndes 1965

Bob & Sara 'Sad-Eyed' Lowndes

6 kommentarer

Under Musik

6 svar till “Dylan Top 20 at 70

 1. Pladd

  Kul lista! Håller helt med om briljansen i I Want You. Få låtar som är så trallvänliga och trevliga.

  • Tackar! Ja, det är en poplåt i en klass för sig.
   Någon egen favvo med 70-åringen?

   • Pladd

    Ah, favoriterna tar aldrig slut! Du har med flera i din lista t ex. Men framförallt så varierar det väldigt mycket. Ibland är ”Tangled up in Blue” bäst, andra dagar är det bara ”When the Deal Goes Down” som gäller.

    En liten underdog jag är jäkligt förtjust i är ”One More Cup of Coffee”. Kan inte riktigt förklara varför, men den har alltid haft en stark påverkan på mig. Speciellt Rolling Thunder-liveversionen.

   • Ah, har själv inte lyssnat så mycket på hans 90- och 00-talsskivor, men ska lägga ”When the Deal…” på minnet. 🙂

    Men är det inte många Dylan-fans som gillar den? Bra låt i alla fall, har för mig att White Stripes gjort en trevlig cover på den också.

 2. Pladd

  Det finns ju Dylan-fans till allt, men jag vill ändå tro att den inte förekommit på gemene mans lista.

  Det var faktiskt genom White Stripes som jag först fastnade för låten. Det kan ju inte finnas någon annan artist som fått sina verk ”covrade” med så gott resultat. Finns ju hur många briljanta covers som helst.

  • Jo, det stämmer nog, det är inte den vanligaste favoriten. Finns ett gammalt nummer av Uncut där en massa artister och journalister fick rösta på sina favoritlåtar, och så presenterade de en gemensam topp 50, fullspäckad med intressanta kommentarer. Riktigt bra läsning!

   Ja, finns några riktigt bra covers. Men framförallt finns det 1000-tals dåliga covers. Låtarna är både lätta och svåra att tolka, hört en del versioner med band jag tycker hyfsat bra om som bara låtit tomma och meningslösa. Hm… får nog nästan göra en topp 10 med bästa Dylan-covers. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s