Mer höst: Nicolas and the Iceni – Summer’s End

Ingen musikgenre är så svår att sticka ut i som den vi kallar singer-songwriter. Namnet skulle ju kunna betyda vad som helst, men i 99 fall av 100 är det en akustisk gitarr och en personlig, men försiktig röst, som sjunger personliga, men försiktiga texter. Ibland tar rösten lite mer plats, ibland fyller några andra instrument ut ljudbilden. Tidigare kunde det vara piano eller stråkar, och ett munspel förstås, idag är det lika vanligt med en synth, eller bara lite elektroniskt blippande. Men oavsett vilket, så låter det mesta väldigt snarlikt. Det kan vara en kvinna eller en man som sjunger, de kan slå hårt eller plocka försiktigt på gitarren, men de lyckas sällan ta sig ut ur sitt lilla fack.

Nicolas and the Iceni

Nicolas and the Iceni

Nicolas and the Iceni ligger farligt nära gränsen till generisk singer-songwriter, men jag uppskattar deras klassiskt engelska folksound, det hörs i både gitarrspel och övrig instrumentering att de lyssnat mycket på Nick Drake och gänget kring Fairport Convention. Men jag vet inte, kanske är det bara den mysigt melankoliska videon till ”Summer’s End” som lurar mig att tro att de är mer speciella än vad de egentligen är. I en genre där det är nästintill omöjligt att göra någonting originellt krävs det ibland något visuellt för att märkas. Och det har i alla fall Nicolas and the Iceni tagit tillvara på, dessutom med perfekt timing, när hösten definitivt är här och sommaren ett minne blott. Debutskivan, Narrow Road to the Deep North, släpptes i våras på Holyground, för den som vill höra mer. Själv väntar jag mest på nästa video.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Musik, Musikvideor

2 responses to “Mer höst: Nicolas and the Iceni – Summer’s End

  1. Nigel Capparo

    This is a better example of their music I think and sets them apart from others in the genre:

    • True, it’s more original. But I must admit I prefer the traditional folk-singing to the spoken word of that song. In any case, thanks for the video! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s