Vila i frid, Bert

Bert Jansch

Idag tar vi farväl av Bert Jansch, en av de finaste folksångare och gitarrister vi skådat, som lämnade världen i lungcancer. Han var en förebild för så gott som alla unga allvarliga män med gitarrer på 60- och 70-talet. Nick Drake, Neil Young, Paul Simon – alla stod de i skuld till den gode engelsmannen, och med andra ord finns det inte en enda modern singer-songwriter som inte, direkt eller indirekt, influerats av honom. Dessutom var Johnny Marr ett stort fan, vilket hörs i hans oefterhärmeliga jangelversion av folksångarnas gitarrspel.

Jansch har spelat in mängder av album, både solo och med bandet Pentangle, men är det ett enskilt verk han kommer kommas ihåg för, så är det ”Needle of Death”. En liten visa på tre minuter med underbart gitarrplock och den sorgligaste texten över den vackraste av melodier.

When sadness fills your heart
And sorrow hides the longing to be free
When things go wrong each day

Ett par sorgligare och mer avväpnande öppningsrader har knappt skrivits. Tack för att du författade dem, och tusen andra vackra ord, Bert.

När Neil Young var som mest deprimerad, en bit in på 70-talet, lånade han både ackord och melodi från ”Needle” till den ringlande, vindlande vackra ”Ambulance Blues”:

Annonser

1 kommentar

Filed under Musik

One response to “Vila i frid, Bert

  1. Pingback: Have you forgotten the 60s – Lucka 6 | have you forgotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s