Nu blommar asfalten – Tintin äntligen på vita duken

I helgen är det fullt upp med Uppsala Kortfilmfestival och en del annat, men snart ska jag försöka se Tintin-filmen och kanske skriva någon liten kommentar.

Haddock dricker - Enhörningens hemlighet

Ett glas på det, Tintin?

Just nu är jag mest osäker på om man ska se filmen med svenskt eller engelskt tal. Känner jag den förutsägbara svenska filmindustrin rätt – och det gör vi väl alla – kommer de svenska insatserna inte vara några höjdare.Varken Tomas Bolme, Åke Lindström eller Bert-Åke Varg är ju ens med. Ändå är det med svenska röster man alltid hört Tintin, Haddock och Dupondtarna. Och annars ska det väl vara originalspråket franska? Jag menar, Milou med namnet Snowy? Nä, tror inte det.

Recensionerna ser ut ungefär som förväntat, medel- eller ganska höga betyg i de flesta fall. DN delar ut en trea, UNTAftonbladet och Expressen fyror. Cinema är lite mer skeptiska. SvD däremot delar ut näst högst betyg, på sin egna sexgradiga skala. Tyvärr visar recensent Jan Söderqvist upp en otrolig okunnighet när han i början av texten ger sig på att sammanfatta den historiska bakgrunden till de seriealbum som filmen bygger på. Han verkar ha fått en hel del om bakfoten, även om vissa saker han skriver stämmer. Men om man är osäker på historien bakom, varför inte då bara hålla sig till att diskutera filmen? Pinsamt!

Här finns lite bättre information om författaren Hergés tveksamma bakgrund, och hur han senare kom att forma betydligt mer sympatiska och välgrundade åsikter, och också förmedlade dessa genom Tintin-albumen.

Läs också Davids trevliga artikel på Filmmedia.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Film

2 responses to “Nu blommar asfalten – Tintin äntligen på vita duken

  1. Kan även rekommendera den här fina artikeln från Aron Lund i Expressen: http://www.expressen.se/kultur/1.2603073/mossig-murvel

    Mina förväntningar är varken höga eller låga. Trailern tycker jag indikerade lite för mycket tevespelskänsla…

    • Tack för den, bra grejer! 🙂 Som den texten är inne på passar ju inte Tintin in i 2000-talet, och det är därför det känns så konstigt att filmatiseringen kommer först nu.

      Har inte heller så stora förväntningar, lär väl bli en trea, kanske svag, kanske stark. Men lite klassisk Hergé-humor och lite lättsam spänning kanske man kan bjudas på ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s