Have you forgotten the 60s – Lucka 5

Efter gårdagens ”Different Drum” kommer här ytterligare en bitterljuv avskedssång, nämligen ”Walk Away Renée” av The Left Banke. 60-talet bjöd på många sådana sorgliga farväl, inlindade i solskenspop. Trevligt nog är cembalon även här det centrala instrumentet, något som influerat både Belle & Sebastians och Jens Lekmans sound (den senare samplade ju också The Left Bankes ”I’ve Got Something On My Mind” på sin odödliga ”Black Cab”). Men mest imponerande med detta framförande är hur bandet undviker att dränka den tårdrypande kärlekshistorien i sentimentalitet. Lyssnar man på The Four Tops version av samma låt känns det som ett skämt när den skitnödigt passionerade rösten kväder fram öppningsraderna. Left Banke låter närmast strama i jämförelse, och de där första orden så elegant nostalgiska när Steve Martin Caro uttalar dem.

And when I see the sign, that points one way
The lot we used to pass by, every day

Det är något med texter som börjar med ett ”och”. Som Stina Nordenstam sa om sin titel And She Closed Her Eyes: ”man kan liksom sätta tre punkter både före och efter”. Ett enkelt sätt att skicka sitt bitterljuva avsked rakt ut i evigheten…

(För den intresserade förekommer en bild på den riktiga Renée i videon. För den som tycker att sånt kan förstöra ens egen bild av verket rekommenderar jag att blunda och bara lyssna!)

Annonser

4 kommentarer

Under Musik, Popjulkalender 2011

4 svar till “Have you forgotten the 60s – Lucka 5

  1. Träffsäkerheten är otrolig – Walk Away Renée är en favorit av allra högsta rang! Och din mor, Karin & jag har genom åren haft meningsskiljaktigheter kring de två versionerna. Left Banke utklassar Four Tops tyckte/tycker jag, men det tyckte inte damerna från Oskarström. ”Mesigt” var ett omdöme som jag aldrig förstod. ”Skitnödigt” säger allt, tycker jag. Men Levi Stubbs är ju bra i andra låtar – men inte här.

    • Nä, har man en gång hört Left Bankes version kan Four Tops aldrig mäta sig med den. Men smaken är ju som bekant delad… I vilket fall är det en fantastisk låt och cembalo ett underskattat popinstrument! Och flöjten är tjusigare än i California Dreamin’!

  2. Erik Englund

    Riktigt stabil julkalender! Skoj!
    Ser fram mot nästa lucka 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s