Have you forgotten the 60s – Lucka 15 (Cover #16)

Den engelskspråkiga musikens dominans är total när jag listar popdecenniets bästa låtar, men så är det här inte heller ett försök att göra en heltäckande och objektiv sammanfattning av ett helt årtionde. Det är de brittiska och amerikanska artisterna som ligger mig närmast om hjärtat, och det är hjärtat som styrt mina val. Men med det sagt kommer här ett litet undantag, inte från det hjärtliga, men väl det anglosaxiska.

Françoise Hardy skrev, sjöng och spelade in mängder av sofistikerade hits och ljuvliga ballader under 60-talet. Samlingen The Vogue Years är en perfekt introduktion till de förstnämnda, medan de främsta i den senare kategorin återfinns på albumet Comment te dire adieu?. ”Tous les garcons et les filles” är en bedårande liten poppärla som lätt skulle platsat i den här julkalendern, och den underbara versionen av Phil Ochs ”There But for Fortune”, ”Où va la chance?”, likaså. Till slut fick det bli en sång som står med ett ben i varje läger, någonstans mittemellan ballad och pop.

”Je ne sais pas ce que je veux” hette från början ”Tiny Goddess” och spelades in av det engelska Nirvana (alla som bläddrat mer än en gång i skivaffärer efter nya Kurt Cobain-låtar minns deras mystiska, psykedeliska omslag). Men även om deras version är fin, så framstår den som ganska färg- och livlös i jämförelse med den franska sångerskans. ”Je ne sais pas ce que je veux” är ren njutning för öronen, från första till sista ton. Stråkarna är så vackra att jag fånler, cembalon (där är den igen!) kan vara världens stiligaste instrument och Hardys röst är lenare än bomull. Lyssna och smält!

2 kommentarer

Under Covers, Musik, Popjulkalender 2011

2 svar till “Have you forgotten the 60s – Lucka 15 (Cover #16)

  1. Åh, den här franska versionen har jag aldrig hört tidigare – Mademoiselle Hardy est mervielleuse! Originalet med Patric Campbell-Lyons & Alex Spyropoulos i Nirvana på albumet ”All Of Us” från 1968 hade jag dock bland de gamla vinylerna. Inhandlat per liten postorderannons i NME på den tiden det begav sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s