Have you forgotten the 60s – Lucka 16

Ah, of all ye ol’ English songs, this truly is the Englishiest!

Dirty old river
Must you keep rolling

Flowing into the night

När Blur, efter sitt lovande men något anonyma debutalbum, besökte USA i början av 90-talet förfasades de av det stora smaklösa landet i allmänhet och den hårdnackade, trögflytande grungen i synnerhet. De bestämde sig för att odla ett så utpräglat engelskt sound de bara kunde och lät namn som T-Rex, Bowie, Small Faces och Madness, bli deras ledstjärnor. Men mer än något av nämnda band var det arvet från The Kinks som hördes i deras musik. Och av de hundratals låtar bröderna Davies spelade in, var det ”Waterloo Sunset” som Damon Albarn älskade allra högst.

Men det är inte bara dess pophistoriska betydelse som motiverar låtens plats på min lista. 45 år efter sin uppkomst är melodin fortfarande en av de trevligaste som komponerats. Och då menar jag trevlig på bästa möjliga sätt, behaglig som den milda brisen en het sommarkväll. Ni vet, den där bitterljuva som svalkar men samtidigt påminner om höstens antågande. Det ska till en britt för någonting sånt. På 60-talet sjöng amerikanerna om sina stora bilar, sina spektakulära städer och sina soliga stränder, men Ray Davies, han satt bara i diset vid Waterloo station, drömmandes om Terry och Julie.

As long as I gaze at
Waterloo sunset
I am in paradise
Waterloo sunset’s fine

Annonser

3 kommentarer

Under Musik, Popjulkalender 2011

3 svar till “Have you forgotten the 60s – Lucka 16

  1. Ingen slår Ray Davies när det kommer till att skriva låtar som ger känslan av att ligga på rygg i gräset och låta sig svalkas av en lätt sommarbris. Fan vad man gillar honom, Ray. Ja, och Damon för den delen också. Förstås.

  2. Missa inte julkalendern på min blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s