Have you forgotten Kaleidoscope?

Kaleidoscope, finns det något mer Summer of Love-doftande ord än det? När det begav sig fanns det faktiskt inte bara ett, utan två band som ansåg sig tillräckligt färgsprakande för att kalla sig det. Borta i Amerika var det bandet som ackompanjerade Leonard Cohens kompositioner på hans mästerverk till debutalbum. De hann släppa ett par egna skivor med sin mellanösterninfluerade musik också – lite av en föregångare till Beirut, men tyvärr utan låtar som lämnar några större avtryck. I England däremot, där fanns ett gäng skickliga låtskrivare, vars skimrande musik, och lyrik också för den delen, hjälpte till att lägga grunden för den psykedeliska eran. 1967 släppte de sitt första och enda album, en ofta förbisedd juvel kallad Tangerine Dream. (Om namnkrocken med kollegorna på andra sidan Atlanten gjort publiken förvirrad under åren, så lär det knappast ha blivit bättre av att det finns ett tyskt band som heter Tangerine Dream, som dessutom bildades just 1967.)

23 år senare skulle shoegazekungarna Ride döpa andra spåret på sin debutskiva Nowhere till just ”Kaleidoscope” – en låt som spelades tusentals gånger i mina lurar under tonåren. Jag behövde inte höra mycket av Tangerine Dream för att inse att Andy Bell och Mark Gardener måste haft inte bara det färgglada 60-talet, utan också ett särskilt band, i tankarna när de skrev låten. Ringande, svajande 12-strängade gitarrer, mullrande bas och tuffa trummor. Och så de urbrittiska, skönsjungande stämmorna. Det är exakt samma sömniga och samtidigt kristallklara sound som gav Nowhere sin klassikerstämpel på 90-talet. Och liksom Ride hade Kaleidoscope – till skillnad från många andra psykedeliska band från samma tid, typ Pink Floyd (sorry, Syd!) – riktigt starka låtar att backa upp sitt tunga sound.

Som hos flera kollegor i psykedelian, och den närliggande folkrocken, är Dylan-influenserna ganska tydliga hos Kaleidoscope. Inte bara i rena parafraser på trubadurens texter (”through the smoke rings of our time” sjunger de i ”Dive into Yesterday”), utan också i sättet som orden ibland bara flödar fram, i sig själva smått obegripliga, men ändå stämningsskapande. Albumets höjdpunkt, ”The Sky Children”, är åtta minuter lång, utan ett enda längre instrumentalt parti, och skulle mycket väl kunna ses som ett brittiskt svar på drömska, slingrande kompositioner som ”Desolation Row” och ”Mr. Tambourine Man”.

Hela albumet, inklusive bonusspår, finns på Spotify, men köp hellre nyutgåvan på CD från 2005, eller jaga original-LP:n på en skivmässa nära dig. Men börjar med att scrolla ner här och avnjut ”The Sky Children” och öppningslåten, som förresten heter, ja just det, ”Kaleidosciope”!

Och så en liten bonus: Rides låt. Ja, alltså, den med samma namn.

Annonser

5 kommentarer

Filed under Musik

5 responses to “Have you forgotten Kaleidoscope?

  1. Måste säga att jag helt klart föredrar Rides något förfinade kalejdoskopiska värld framför det psykedeliska 60-talsbandet. Jenny Artichoke är iofs en snärtig liten låt, men den når ju knappt upp till anklarna på Vapour Trail (en av världshistoriens bästa låtar och från skivan med ett av mina favoritomslag!), Twisterella, Chelsea Girl, Like a Daydream och allt annat mästerligt som Andy Bell och gänget hann spotta ur sig.

    • Måste säga att jag håller med. Ride har ett par starka kandidater till tävlingen Världens bästa låt. But in light of that så är det kul att höra var de fick sin inspiration från. ”The Sky Children” är riktigt riktigt fin dessutom. Och ”Dive Into Yesterday” är en trevlig shoegazerökare, typ.

    • Och ja! Skivomslaget till Nowhere! Jaa! Värt att köpa den på vinyl bara för att få större omslag. 🙂

  2. Filip nr. 2

    The Sky Children är en av världens bästa låtar. Bonusspåret Just How Much You Are är också fantastiskt. Hela jävla Tangerine Dream är en av världens bästa skivor!

    Du borde checka in det mexikanska Kaleidoscope (även de från 60-talet). Deras musik är lite mer freakbeat/garage-aktigt. Inte lika bra som de två kändare Kaleidoscope, men helt klart värt en lyssning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s