The Beatles – de 25 bästa låtarna

The Summer of the Fab Four

För att göra det lite enklare för mig själv uteslöt jag både Beatles och Dylan från min lista med popdecenniets bästa låtar. Den gode Bob har jag redan betat av här, men the Fab Four har jag lämnat därhän. Tills nu. Det har redan gjorts oändligt många listor med allt från deras bästa skivor till snyggaste skor, coolaste frisyrer, finaste stämsång, tajtaste trumfills, you name it. Men pophistiorien är, som vi alla vet, subjektiv, så varför skulle inte jag göra en personlig lista med den historiska orkesterns allra finaste kompositioner? Det finns ju ingen anledning.

Just på sommaren har jag en tendens att lyssna extra mycket på de gamla Liverpoolpojkarna. Det är någonting med musiken, ja, hela Beatles-auran, som andas sommar och frihet. Antagligen precis samma sak som med tidigare nämnda 60-talslåtar, den där blandningen av oskyldigt och mörkt, simpelt och komplext. Men kanske också vetskapen att världens bästa popgrupp, precis som sommaren, inte varade för evigt. Till skillnad från Stones, som bara ältade vidare och snabbt blev en parodi på en parodi på sig själva, så tog Beatles-sagan slut när de milda höstvindarna börjat blåsa, men innan solen slutat värma.

Som skivinspelande artister existerade bandet i åtta år, under vilka de hann släppa hundratals makalösa poplåtar. Och här, kära vänner, har ni de 25 (ja, tjugofem!) allra mest mästerliga. Presenterade kronologiskt, såklart, för någon annan rangordning är otänkbar:

1. A Hard Day’s Night (mono)
2. No Reply (mono)
3. Ticket to Ride (mono)
4. Help!
5. We Can Work It Out
6. If I Needed Someone (mono)
7. Rain (mono)
8. Eleanor Rigby
9. I’m Only Sleeping (mono)
10. She Said She Said (mono)
11. And Your Bird Can Sing (mono)
12. Tomorrow Never Knows
13. Strawberry Fields Forever
14. Penny Lane
15. Lucy in the Sky with Diamonds (mono)
16. A Day in the Life (mono)
17. All You Need Is Love
18. Hello Goodbye
19. I Am the Walrus
20. Across the Universe (versionerna från Anthology 2 eller Let It Be… Naked)
21. Hey Jude (mono)
22. Revolution (mono, och alltså inte “Revolution 1” från vita albumet)
23. While My Guitar Gently Weeps (akustiska versionen från Anthology 3)
24. Two of Us
25. Here Comes the Sun

Beatles Top 25

Häng inte läpp, Paul, hur man än räknar har du i alla fall fler låtar än George på listan!

6 kommentarer

Under Musik

6 svar till “The Beatles – de 25 bästa låtarna

  1. Detta värmer ett gammalt Beatles-hjärta. Mycket vacker lista, jag saknar dock lite låtar pre 1964. Själv skriver jag så mycket om Beatles på min egen blogg att jag får för mig att folk tröttnar. Men man kan ju inte låta bli, man är ju så djupt involverad. Får nog bli ett med Beatles-tema ikväll, hehe.

    • Härligt att höra, själv tycker jag det är tröttsamt med folk som tröttnar på Beatles. 🙂 Helt klart lite för lite riktigt ”gammalt” på min lista. Å andra sidan är betoningen på 66-67 så stark att jag hoppas det framgår vilket subjektivt urval det är. Inte för att jag är unik med det direkt, men…

  2. Mycket snyggt urval! En av de absolut bästa låtarna EVER är ”And Your Bird Can Sing”. Om man utökar antalet till 30 – så skulle jag trycka in ”If I Fell”, ”You Can’t Do That”, ”I Feel Fine”, ”In My Life” & ”Nowhere Man” också. Men det är jag det – och just nu. En annan dag är det några andra och jag tröttnar aldrig på The Beatles.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s